Project Description
106 Asklepios
“Otelimizin 17 odası da ayrı bir Mitolojik tanrıdan esinlenerek dekore edilmiş ve birbirinden farklıdır.”
Klima
Mini Bar
TV & Uydu Yayını
Ücretsiz Wi-Fi
Oda Servisi Hizmeti
Telefon
Asklepios’un Hikayesini Okuyun
Asklepios
Apollon ve Koronis’in oğlu, Hygieia, Meditrina, Iaso, Aceso, Aglæa ve Panacea’nın babasıdır. Yılanlı asası ile Yunan söylencelerinde Apollon’un oğlu olarak geçer. Buna göre; Teselya Kralı’nın kızı Koronis tanrı Apollon ile sevişir ve ondan gebe kalır. Ne var ki, tanrının çocuğunu karnında taşırken Arkadya’dan gelen bir yabancıyı da yatağına alır. Bu haberi tanrıya kutsal kuşu olan karga verir.
Apollon kız kardeşi Artemis’i Koronis’i cezalandırmak üzere görevlendirir. Artemis de kadını bir odun yığınının üzerinde diri diri yanmaya mahkum eder. O ateş öyle büyüktür ki, o zamanlar köpükler gibi ak olan karga tüyleri, o günden sonra is karası rengi olur. Kadın alevler üzerinde can vermek üzeredir ki; Apollon çocuğunu Koronis’in karnından alır. Çocuğu yetiştirmesi için at adam Kheiron’a verir. Bu olay hekim-tanrının son anda kurtarıcı olarak yetişmesinin simgesidir. Asklepios’a hekimlik sanatını öğreten Kheiron bütün at adamlar gibi doğanın içinde yaşayan, doğanın sırrına ermiş bir varlıktır. Sağlığın kaynağı da doğada olduğuna göre; Kheiron’un açık havada, güneşin altında şifalı otlardan ve sulardan yararlanma yollarını bilmesi de gerçek olarak ortaya çıkmaktadır. Asklepios böylece usta bir hekim olarak yetişir, hekimliğin ve cerrahlığın tüm bilgilerini edinir. Asklepios, elindeki asasını (ki bu asa da bugün bildiğimiz, tıbbın simgesi olan yılan dolanmış asadır) yanından hiç ayırmaz, gittiği her yere onu da götürür, yorulduğu zaman da ondan destek alır. Daha öteye giderek, ölüleri bile diriltmeye çalışır.
Bunun sırrını efsane şöyle açıklar: Tanrıça Athena, Gorgo canavarı öldüğü zaman bedeninden akan kanı toplamış ve Asklepios’a vermiştir. Gorgo’nun sağ tarafındaki damarlarda zehirli, sol tarafındaki damarlarda şifalı kan varmış. Asklepios bu şifalı kanla ölüleri diriltme yoluna gitmiş. Ancak insanların ölümsüz olması fikri hem Zeus’un iktidarını sarsmış, hem de yeraltının tanrısı Hades’i çok kızdırmış ve Hades kardeşini bir şeyler yapması konusunda kışkırtmış, Zeus da Asklepius’un başına bir şimşek fırlatarak onu öldürmüş. Derler ki o an Asklepius’un elinde reçete yazılı olan kağıt toprağa düşmüş ve yağan yağmurla üzerindeki yazılar toprağa karışmış. Oradan da her derde deva sarımsak bitmiş. Apollon da oğlunun öcünü almış, Zeus’a yıldırımı bağışlayan Kiklop’ları (Kyklop) öldürmüş, sonra da oğlu Asklepios’u gökte burçlar arasına yerleştirmiş.
Asklepios adına yaptırılan tapınakların bulunduğu yerlerde kurulan sağlık yurtlarının en ünlüleri Peloponnes’teki Epidavros (Epidauros), Hippokrates’in görev yaptığı, Gök ova Körfezi’nin ağzındaki Kos Adası (İstanköy) ve Bergama’dır.
Asklepios’un yok oluşundan sonra hekimlik sanatını kızı, Hygieia (Yunanca sağlık anlamına gelir) ve oğulları Asklepiades adında bir lonca düzeni içinde sürdürmüşlerdir. Atina’da, Bergama’da, İzmir’de Asklepios adına tapınaklar kurmuşlardır. Bergama’da asclepion adıyla bilinen sağlık sitesi, antik Yunan dünyasındaki üç büyük sağlık sitesinden biri olarak kabul edilir.
Asklepios, Yunan tanrıları içinde ününü en uzun süre sürdürenlerden biridir. Ortaçağ’a kadar karşımıza çıkar. Hekimler Asklepiades adında bir lonca etrafında bir araya gelirler. Kos (İstanköy) adasında yaşayan Hippokrat’da bu geleneğe bağlıdır.
YILANLI SÜTUNUN HİKAYESİ
Bir gün birisi ölümcül bir hastalığa yakalanır. Doktorlar ümitsizdir. Hasta her sabah kendisine verilen sütü pencerenin dışına bırakır ve daha önce gördüğü yılanın içmesini beklermiş. Yılan sütü içince kabı alır ve geriye kalan sütü kendi içermiş. Bunu bir kaç gün sürdürmüş. Amacı, yılanın zehrini içip, acı çekmeden ölmekmiş. Ama sonuç beklediği gibi olmamış. Yılanın ağzından süte geçen salgı hastanın iyileşmesini sağlamış. Bu olayı simgeleyen ve bu taşın üzerine işlenen kadehe dolanan yılanlar tıbbın simgesi olmuştur.
Asklepios’un yılanlı asası hekimliğin simgesidir ve tıp sembolüdür. Asklepios’un simgeleri: Çam kozalakları, defne dalları, keçi, köpek, yılan, tas, asa ve horoz görülür.